Weersvoorspelling zomer 2024: krijgen we nog zomerweer?

27 juni 2024 Weersvoorspelling zomer 2024: krijgen we nog zomerweer?

Wordt het nog warm deze zomer? De weersverwachting zomer 2024

Blijf je aankomende zomervakantie in Nederland? Of twijfel je nog of je de auto of het vliegtuig zal pakken naar het zonnige zuiden? Lees de weersvoorspelling voor zomer 2024 en ontdek waar je de grootste kans op mooi zomerweer hebt!

Zomer 2024 weer: zonnig en warm of vooral nat?

Wat voor zomer krijgen we in 2024? Vorig jaar was het warmste jaar ooit in Nederland. Zou die trend zich doorzetten in zomer 2024 en krijgen we een mooie zomer? Of vertrekken we toch beter naar een plek waar het nu mooi weer is?

Weer zomer 2024: meer regen en onweersbuien

In de zomer van 2024 speelt de invloed van El Niño. Hierdoor verschuift warm oceaanwater richting het oosten, waardoor Australië en Indonesië droger worden dan normaal. Nederland heeft in het voorjaar en de eerste helft van de zomer veel regen door El Niño. Dit ging voor het weer in Nederland in mei en juni ook aardig op!

Weersverwachting juli augustus 2024 *

Juni 2024 was extreem nat voor de tijd van het jaar. Maar eindigde wel met hoge temperaturen boven de 20 graden. Juli 2023 was ook kletsnat en had slechts 6 zomerse dagen en 1 tropische dag. Ook augustus 2023 viel tegen met af en toe een bui, 8 zomerse en geen tropische dagen.

De verwachting voor de eerste helft van juli is nu redelijk duidelijk. De maand start koeler dan gemiddeld en er is ook af en toe een bui. Ook in de tweede helft van juli kunnen we niet rekenen op stabiel strandweer in Nederland.

Willen je hogere temperaturen en en zomerse dagen dan moeten je naar Zuid Europa afreizen. Kies voor de Algarve of de Costa del Sol. Ook Kaapverdie en de Griekse eilanden zijn een veilige keuze.

Voor de tweede helft van de zomervakantie dit jaar spreken de experts elkaar tegen m.b.t. de hoeveelheid regen. Er lijkt een flinke kans op een iets warmere, maar vooral wisselvallige, natte zomer. Dit is van toepassing voor het Westelijk deel van Noord en Midden Europa.

De verwachting voor Zuid Europa is heet en droog. Houd je niet van te warm? In deze top 7 met zomerse bestemmingen met ideale temperaturen tref je o.a. de Canarische eilanden en Madeira

Bekijk alle tips: beste vakantiebestemmingen juli.

Bekijk alle tips beste vakantiebestemmingen augustus.

Of zoek op waar is het nu mooi weer.

*Wat zeggen de klimaatmodellen

Het CFK (Climate Forecast) weermodel kijkt maar liefst 9 maanden vooruit. Dit model verwacht dat de gemiddelde temperatuur in 2024 wederom 1 a 2 graden hoger gaat uitvallen. Hierbij kijken ze naar de gemiddelde temperatuur tussen 1990 en 2020.

Het CFK weermodel ziet voor juli en augustus 2024 duidelijk wisselvalliger, natter weer. Dit zowel in Nederland als elders in Midden en Noord Europa. Zuid Europa daarentegen, Spanje, Portugal en Griekenland krijgen gemiddeld zowel warmer als (veel) droger weer. 

Het Europese weermodel, ECMWF, komt qua verwachte temperatuur aardig overeen met het CFK. Voor wat betreft de regenkans in de Benelux wijken de voorspellingen af. Het Europese model geeft een verwachting voor juli en augustus 2024 die droger is dan gemiddeld.

Volgens het KNMI had de zomer van 2023 slechts 3 tropische dagen boven de 30 graden. Het gemiddelde ligt rond de vijf. Zomerse dagen met meer dan 25 graden komen binnen Nederland het meest voor in Limburg en Brabant.

De gemiddelde temperatuur ligt in Nederland tijdens de zomer op 17,4 graden. De gemiddelde dagtemperatuur is in de zomer in Nederland 22 graden. Maar met vakantie in eigen land kan je zowel mazzel hebben als pech hebben komende zomer.

Sunny Deal
Service

Mail mij als er een aanbieding is voor: naar een bestemming met
met een prijs lager dan:
Afmelden
4191
shares