De Sunfactor

De Sunfactor geeft per maand aan in hoeverre je op een bepaalde bestemming  kans hebt op fijn zonvakantie weer. Lees hier alles over het model achter de Sunfactor cijfers op WaarSchijntdeZonWel.nl.

Classificering van klimaat

Het klimaat in een bepaalde plaats is van veel verschillende factoren afhankelijk. Naast de ligging op een bepaalde breedtegraad, hebben golfstromen, overheersende windrichtingen, hoogteligging en de aanwezigheid van natuurlijke barrières invloed op het weer en klimaat op die plaats.

Veel geologen, biologen en klimatologen zijn in de loop der jaren bezig geweest met een klimaatclassificatie om de verschillende klimaattypen in te kunnen delen. Een van de meest bekende klimaatclassificaties is die van Wladimir Köppen. De primaire kenmerken waarop deze indeling is gebaseerd, zijn gemiddelde temperatuur en neerslag in een gebied. Deze kenmerken zijn van grote invloed op de vegetatie in een gebied waar de classificatie op rust. De gevoelstemperatuur en hoeveelheid neerslag zijn belangrijke factoren voor de persoonlijke beleving van het weer.

De Sunfactor: wat is perfect zonvakantie weer?

Het ideale weer voor een zonvakantie is per persoon verschillend en daarom subjectief van aard. Hoe bepalen wij dan de Sunfactor? WaarSchijntdeZonWel-geografe Esmeralda van Dasselaar verrichte onderzoek onder een representatieve groep mensen naar hun ideale zonvakantie klimaat en verwerkte dat in een klimaatmodel.

In dit klimaatmodel zijn naast de gemiddelde dagtemperatuur nog veel meer factoren verwerkt die meewegen in het Sunfactor cijfer. Denk hierbij aan het aantal uren zon per dag, de gemiddelde regenval in millimeters, het aantal regendagen per maand, de nachttemperatuur en orkaankans. Daarnaast is een aparte weging gegeven aan de tropische zone ten opzichte van de gematigde zone.

De hoeveelheid neerslag is in de tropische zone gemiddeld hoger dan in de gematigde zone, maar de regen valt veelal in korte heftige buien waarna de lucht weer opklaart. In het regenseizoen in de tropische landen kan de relatief hoge luchtvochtigheid voor een ‘benauwde’ warmte zorgen, waardoor een aftrek voor de Sunfactor plaatsvindt in het geval van het regenseizoen.

In het klimaatmodel van WaarSchijntdeZonWel.nl krijgt een bestemming de hoogste Sunfactor als het tussen de 25 – 28 graden is, er weinig tot geen regen en andere neerslag valt, de zon zoveel mogelijk schijnt, er geen of zo min mogelijk dagen met regen zijn, de nachttemperatuur, waar de watertemperatuur deels van afhankelijk is, tussen de 21 – 25 graden is en er geen kans is op orkanen of dergelijke tropische stormen. 

Actuele temperatuur data afkomstig van yr.no, geleverd door het Noors Meteorologisch Instituut en het NRK.

4191
shares